Ashley Bergwerff - PGA GOLFPROFESSIONAL
Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
Golf Joke: The Women's Tee
Enjoy our rude and unpleasant staff members! ...at Twin Pines Country Club. http://TightLies.TV

INSTRUCTIE SWING

Heren! en Dames natuurlijk! Als u bovenstaande niet wilt overkomen, lees dan met aandacht het onderstaande stuk!

zomaar 2 uitspraken

"door te oefenen lijk je op de baan steeds meer geluk te krijgen"

"probeer in een wedstrijd nooit iets uit wat je daarvoor weinig of niet
 geoefend hebt"
 
De swing bouwen we "from the ground up" alsof je een huis aan het bouwen bent. Eerst leg je de fundering, dan volgen de muren en als laatste komt het dak op het huis.
 
Op de baan slaan we nooit voor de kat zijn viool een bal, je wil altijd ergens heen, of dit nu een tussendoel is of de vlag. Op deze manier dien je ook te oefenen. Om de fundering te wapenen beginnen we met een werkstation.
 
Niveau 1
 
Oplijnen
 
maak op de drivingrange een werkstation. 1 club richting het gekozen doel leggen. 1 club voor de voeten(dus parallel links van het doel) en 1 club haaks op de club voor de voeten voor de balpositie.

Pak de club beet.
Daarna voeten, knieën en schouders parallel aan de club voor je voeten.
 
Stance(voetenstand)
 
Linkervoet 10 graden opendraaien vanaf de linkerhak, rechtervoet normaal neerzetten.
Een goede stance creeert mobiliteit en stabiliteit gedurende de swing.
Te wijd staan -> veel stabiliteit maar te weinig mobiliteit
Te smal staan-> veel mobiliteit maat te weinig stabiliteit
Oftewel balans.
 
oefening
 
houdt de club verticaal, als je de club aan de binnenkant van je voorvoet neerzet dan moet de club bij het heupgewricht verticaal staan aan de buitenkant van de heup, zowel links als rechts.
 
Om de krachten die op het lichaam tijdens de swing worden uitgevoerd te neutraliseren sta je breder naar gelang de shaft van de club langer wordt.
Balans is het toverwoord!!
 
Houding
 
Een goede houding zorgt voor balans in de swing. Tijdens de swing swing je in balans en swingt niet om in balans te blijven. Check je houding regelmatig!!
 
houdingsoefening
 
Buig met een rechte rug vanuit het heupgewricht zodanig naar voren dat de armen en handen natuulijk vrij komen te hangen.(klap in je handen) Gebruik hiervoor een club horizontaal aan weerszijden van de heupgewrichten. Daarna de knieen van het slot maar houdt de rug onder de reeds ingenomen hoek. De balans gaat dan automatisch naar net achter de bal van de voeten.
 
Grip
 
Een goede grip moet op den duur natuulijk gaan voelen(een goede grip voelt in eerste instantie waarschijnlijk niet echt natuurlijk)
 
Gripoefening
 
Neem de golfhouding in en zet de club tegen de binnenkant van de linkerlies. Breng de armen naar elkaar. De handen zullen dan iets vlakker gaan staan. Pak daarna met de handen nog steeds in die positie de club beet. Checkpoints zijn: van de linkerhand zijn de knokkels van de wijs-en middelvinger zichtbaar en het huidplooitje tussen linkerduim en wijsvinger wijst richting het rechteroor.
De rechterhand staat zodanig op de club dat de linkerduim begraven ligt onder de duimmuis van de rechterhand.(club ligt rechts meer in de vingers) Werk vanuit de polsgewrichten om een goede handpositie aan de club te krijgen!
 
Balpositie
 
Een goede balpositie is afhankelijk van de club waarmee op dat moment geslagen wordt. Bij ijzers is leidend dat de club net voor het laagste punt in de zwaaicirkel de bal moet raken. Op die manier zal de bal altijd neerwaarts geraakt worden. Gezien het feit dat een ijzer 5 langer is als een ijzer negen, zal de balpositie met een ijzer negen meer naar het midden van de stand zijn.
Let op!! de armen hangen voordat de swing gemaakt wordt nog steeds in een vrij natuurlijke positie!
 
Samenvatting
 
Eerst een goede basis leggen.
Bereidt je voor op succes, niet op mislukking.
Zonder goede basis wordt het niks.
 
 
 
Niveau 2
 
Dynamisch bewegen
 
Swingen in balans is het belangrijkste wat er is. De beste swingoefening is wat mij betreft swingen in balans( en niet swingen om in balans te blijven)zonder bal en daarna 3 a 4 seconden in de eindhouding kunnen blijven staan. Op het moment dat in de swing het lichaam met de armen en handen samenwerkt zal de balans tijdens de swing verbeteren. Als dit goed gaat kan af en toe een bal worden geslagen waarbij het voorgaande nog steeds geldt. De knieen en de kin moeten op dezelfde hoogte blijven gedurende de swing met het hoofd op ongeveer dezelfde positie als in de set up positie. Je kan dit afdwingen door op een goede manier de stance en houding in te nemen.
Voorgaande draagt ertoe bij dat je veel constanter gaat swingen met beter balcontact.
 
Oefening
 
gebruik een spiegel om eea te checken
 
Samenvatting
 
Een goede balans is cruciaal voor een goede swing en betere scores.
Swing in balans.
 
Lichaamsactie
 
Het lichaam is de motor van de swing, de armen en handen zijn het stuur.
Een golfbal slaan duurt maximaal 1,5 seconden. Een goede golfer slaat gedurende 18 holes ongeveer 40 volle swings en daarbuiten nog een aantal pitches, chips en puts.
40 x 1,5 seconden = 1 minuut volle swing tijdens een golfronde van 4 a 4,5 uur.
 
Op de drivingrange sla je per keer wellicht 200 ballen, dit is effectief 5 minuten swingen per sessie. Stel je voor als je 15 minuten per dag de tijd zou hebben om je swing te oefenen, je zou dan dramatisch beter gaan swingen.
 
Als mensen de swing oefenen reageren ze meestal op het betreffende shot(de balvlucht). Dan gaat het goed en dan gaat het weer slechter en vervolgens volgen er allerlei compensaties om weer een goede balvlucht af te dwingen. Als mensen eerst in balans een goede constante swing leren maken komt de balvlucht vanzelf en hoeft er niet meer gecompenseerd te worden.
 
Oefening
 
Kijk in een spiegel houdt de club met gekruiste armen op schouderhoogte
en neem de set up positie in. Draai vervolgens in je lengte-as zodanig dat in de backswing de linker schouder onder de kin komt en naar de doorzwaai de rechterschouder( op dezelfde hoogte als waar de linkerschouder was in de backswing!!)weer onder de kin komt, draai daarna lichaam en armen door naar de eindstand met de rechtervoet op de punt van de schoen en het gewicht op links.
 
Zwaaibaan
 
Op het moment dat je linkerschouder in de backswing 90 graden gedraaid is onder de kin zit je vanzelf in een goede zwaaibaan. We noemen dit
in-square-in.
 
Zwaaivlak
 
De zwaai/swing met de club moet in ongeveer 45 graden rond het lichaam plaatsvinden. In de set up staat de shaft van de club al op ongeveer 45 graden, hier hoeft in de swing niets vanaf gehaald of toegevoegd te worden.
Als je op 30 graden swingt verlies je de bal naar rechts.(en je balans)
Als je op 70 graden swingt verlies je de bal naar links.(en je balans)
Of je moet met de handen net voldoende corrigeren op het moment dat je de bal raakt om de bal recht te laten vertrekken.
 
Oefening
 
Maak een swing met je ogen dicht, de club mag nergens in de swing zwaar
gaan aanvoelen. Je swingt dan waarschijnlijk op 45 graden en is corrigeren met armen en handen niet nodig.( de balans blijft prima)
 
Swing met alleen de rechter hand(club beetpakken tussen duim en wijsvinger). Je swingt dan erg makkelijk onder een hoek/vlak van 45 graden. ( de balans blijft prima)
 
Hand, arm en schouderactie
 
De pols is redelijk stabiel in de swing. De enige actie die de pols maakt in de backswing is de "lift" beweging. Voor de oudere jongeren onder ons: wel eens naar Parijs gelift?
De elleboog is ook redelijk stabiel.
Het probleem is de schouder. Deze is hypermobiel en moet onder controle gehouden worden in de swing door de schouder laag te houden om zo weer in het juiste zwaaivlak de swing te kunnen uitvoeren.
 
Bij het vastpakken van de club met de rechterhand moet de rechterelleboog licht geknikt zijn richting de ribben en de rechterhand vanauit het polsgewricht in een juiste positie op de club gezet worden(zie hierboven bij "grip")
Eea stabiliseert de rechterschouder(komt niet omhoog) in de backswing op het moment dat de rechter elleboog in de backswing verder doorknikt.
Hierdoor blijft u in het correcte zwaaivlak.
Lichaamsactie in de backswing(een goede draai) laadt het lichaam met kracht en positioneert de club in de juiste positie in de backswing.
 
Lichaamsactie is de downswing creert een goede invalshoek en zwaaivlak met de club naar de bal met ontlading van energie op het moment dat de bal geraakt wordt. Hierbij moet het lichaam blijven draaien naar de eindstand.
 
Een goed zwaaivlak creert een goede handenactie en geen handen manipulatie.
 
 
Samenvatting
 
Stabiliseer je rechterschouder om je golfslagen te stabiliseren.
Positioneer je rechterarm correct bij het adresseren.
Vergeet in de swing de lichaamsactie niet.
 
Niveau 3
 
Power
 
Onontbeerlijk is het verder ontwikkelen van de oog-hand coordinatie om de bal met het midden van het clubhoofd ("in de sweetspot") te raken en zo verder te slaan.
 
Oefening
 
Gooi ballen in een mandje en zet het mandje steeds verder. Neemt je vaardigheid toe met enig oefenen dan neemt je oog-hand coordinatie ook toe!
 
Oefening
 
Pak een club alleen in de rechthand, correcte grip en arm/elleboog licht geknikt. Sla tegen een tee waarbij je gaat voor handenactie en niet manipulatie, natuurlijk ingegeven door een lichaamsdraai door de tee heen
naar min of meer een eindstand want handen reageren op een correcte lichaamsactie.
 
Snelheid en druk geven
 
Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke snelheid ingegeven door lichaamsbouw, spiermassa en aanwezige snelkracht.
Druk op de bal geef je door de juiste handenactie door de bal heen.
 
Snelheid door de bal heen genereer je met een goede clubhoofd snelheid
op het moment dat de bal geslagen wordt. Er moet dus snelheid gemaakt worden met het lichaam en onderarmen maar NIET met de bovenarmen. Dit leidt juist tot een vertraging door de bal heen.
 
Vroeger en wellicht nog steeds was/is de handdoek oefening populair waarbij je een swing maakt met een handdoek onder de oksels zonder dat de handdoek op de grond valt. Op zich krijg je hier een goed herhaalbare
correcte beweging door echter zonder veel power omdat de handdoek de totale beweging beperkt.
Voldoende is om in de set up en tijdens de swing zoveel mogelijk aansluiting te blijven houden met de bovenarmen op het lichaam
waarbij vervolgens veel snelheid gemaakt kan worden met de onderarmen in combinatie met een correcte handenactie.
 
Samenvatting
 
Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke snelheid.
Het ontwikkelen van zowel snelheid en drukgeven is cruciaal voor meer afstand.
Ontwikkel de juiste armbeweging met inwaartse rotatie van de onderarmen.
Vergeet niet het lichaam mee te bewegen.
 
Aanvalshoek
 
Als de aanvalshoek met de club naar de bal te steil of te vlak is, kan er geen druk of power op de bal worden uitgeoefend.
 
Dus:
Door een goede set up/ goed draaien met het bovenlijf in de backswing/ een goede rechterarmpositie en door in de downswing een goede inwaartse rotatie te hebben van de onderarmen krijg je een goede hoek van aanval en daarmee power en druk op de bal. Voila; afstand!!
 
Niveau 4
 
Attitude/Houding(gedrag)
 
Pre-shot routine
 
Voer altijd voor ieder shot een aantal handelingen uit in een vaste volgorde.
Bijvoorbeeld; sta achter de bal en visualiseer het te maken shot
                  pak daarna de club die bij die afstand past
                  spotaiming
                  clubhoofd neerzetten op het doel
                  grip pakken
                  stance en houding parallel aan doel
                  swingen
 
Houding
 
Bij de gemiddelde golfer ontstaat snel irritatie, frustratie en woede.
Om niet aan frustratie en/of woede toe te komen zou je je kunnen afvragen: he, waarom wordt ik nu geirriteerd? Stond ik niet goed? mikte ik niet? Op het moment dat je doorslaat naar frustratie en woede loop je op zijn minst!!! geen goede golfronde meer.
 
Alle goede spelers hebben een goede houding!

Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
the ultimate golf lesson
JC Anderson explains golf in about one minute. I wish there was one for the short game. Enjoy!
 
Bovenstaande is verre van volledig. Op onderdelen van bovenstaande doet een video les wonderen. Ik kan de gemaakte video per email opsturen om hem thuis eindeloos te kunnen bewonderen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint